Niet bang voor covid-19
Er wordt mij regelmatig gevraagd hoe het komt dat ik niet bang ben voor covid-19 ondanks dat mijn partner pas geleden is geopereerd aan darmkanker, chemotherapie heeft en boven de 60 is. Kennis, is dan mijn antwoord.
Tot begin 2020 wisten we niet beter dan dat je soms ziek werd door een virus . Soms slechts een beetje, en soms was je doodziek. Maar je wist dat je er meestal van herstelde. We wisten ook dat het soms heel ernstig verliep, ikzelf heb een auto-immuunziekte gekregen door een virusinfectie, waar ik ook weer van hersteld ben. Ik weet ook waardoor deze virusinfectie mij zo kon vellen. Want niet het virus veroorzaakte de auto-immuunreactie maar het gebrek aan vitaliteit van mijn lichaam. Het herstellen van die vitaliteit deed de auto-immuunziekte herstellen.
Dit alles kan ontstaan door gebrek aan kennis
Als ik discussies lees op facebook bijvoorbeeld zie ik dat informatie via de media door iedereen anders geïnterpreteerd wordt. Niet gek want het komt via verschillende kanten op ons af en omdat we er zelf geen kennis van hebben maken we er uiteindelijk iets van zodat we het een beetje kunnen behappen. Daar bovenop komt de grote druk, dat ons gedrag schadelijk is, dat wij verantwoordelijk zijn als onze ouderen ziek worden en overlijden, er worden zelfs woorden als aso’s gebruikt wanneer je je niet conformeert, de druk van de omgeving..
Wanneer je lichaam niet vitaal is kan het niet adequaat reageren op een virus
Een virus is een stukje erfelijk materiaal verpakt in een eiwitomhulsel. Virussen worden pas actief als zij cellen van b.v. mensen binnendringen. De spike eiwitten (die uitsteeksels) van covid-19 koppelen aan ACE2 receptoren van de cel. Dat wil zeggen dat de spike eiwitten zijn een sleutel welke op de ACE2 sleutelgaten van de cel passen en zo in de cel kunnen komen, waarna ze dan pas actief (ziekmakend) kunnen worden. In een vitaal lichaam zorgt je afweer, je witte bloedcellen, dat een virus wordt getackeld en vernietigd. Vervolgens wordt de identiteit van het virus opgeslagen in specifieke afweercellen voor wanneer ons lichaam weer in aanraking komt met het virus en direct herkend en uitgeschakeld word. Dit doet je lichaam telkens weer bij een nieuw virus.
Vaccinatie of niet
Dat opslaan van de identiteit van het virus ontstaat doordat je dus in aanraking bent geweest met het virus, waarbij je geen, lichte of zwaardere griepklachten hebt ontwikkeld. De volgende keer dat je in aanraking komt met het virus heeft je lichaam voor dit virus specifieke afweer paraat en wordt je niet of nauwelijks ziek. Je moet er echter wel voor zorgen dat je lichaam vitaal is. Nadeel is dat je nooit weet wanneer en of je geïnfecteerd raakt en of je lichaam dan vitaal is. Je kunt je ook laten vaccineren voor een virus, je ontwikkeld dan ook geen, lichte of zwaardere griepklachten. De volgende keer dat je in aanraking komt met het virus wordt je niet of nauwelijks ziek. Vaccinatie geeft echter meer kans op bijwerkingen welke je niet ziet bij een natuurlijke infectie en geeft vaccinatie alleen een zekere bescherming tegen het gebruikte virus en niet tegen andere virussen waardoor je telkens weer gevaccineerd moet worden.
Mijn strategie voor een vitaal afweersysteem
Door mezelf de vraag te stellen wat zijn de belangrijkste symptomen voor dit virus en wat heeft mijn lichaam nodig in de afweer in het algemeen en voor de covid-19 klachten in het bijzonder. Meest belangrijk is onze voeding en leefgewoonten. Naast de hoge leeftijd van veel patiënten was vooral het overgewicht, hart-en vaatziekten en diabetes de meest gevonden onderliggende lijden bij deze mensen. Met andere woorden, ze waren niet vitaal op moment van infectie. Dit kan vele oorzaken hebben waar men vaak ook zelf invloed op heeft. Vitaliteit verkrijg je door voeding rijk aan vitamine en mineralen, door voldoende lichaamsbeweging het liefst in de buitenlucht en door beperking van stress.
Zink C en D
Het belangrijkste en eerste symptoom bij covid is verlies van reuk en smaak. Zinktekort is één van de oorzaken van verlies van reuk en smaak.
Het is dan ook gebleken dat veel patiënten op IC een zinktekort hebben. Naast tekorten aan zink werd ook vitamine C en D tekorten gezien en dan met name bij degene op de IC’s .
Omdat het belangrijk is om al in het mondslijmvlies de concentratie Zink te verhogen en je daarmee de afweer van je mond verbeterd kun je het best zuigtabletten nemen. Wanneer je de combi zink + C gebruikt is dit effect nog groter.
En dan niet te vergeten Vitamine D Deze vitamine heeft een zeer uitgebreide werking waaronder het verbeteren van het immuunsysteem. Daarnaast heeft het ook invloed op de onderliggende factoren als diabetes II metabool syndroom en hart en vaatziekten. Onmisbaar dus in de strijd tegen covid-19
Natuurlijk is het meest belangrijk te zorgen voor vitaliteit doormiddel van goede voeding. Voeding hoog in vezels en eiwitten/ goede vetten en laag in suikers/ koolhydraten. Bewegen en nu het liefst in de buitenlucht zorgen voor een goede suikerstofwisseling, verlaging van stress en vermindering van hoge bloeddruk.
Maatregelen werken nadelig
Helaas zorgen de maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan ervoor dat veel mensen juist verkeerd gaan eten, rijk aan suikers, ze juist minder gaan bewegen want we kunnen toch nergens naar toe. Ook de grote onzekerheid, de verwijdering van je omgeving, niet mogen knuffelen, het moeten dragen mondkapjes, mensen die vanwege hun omgang met de regels lijnrecht tegenover elkaar komen te staan en het totaal lam leggen van bedrijven geeft erg veel stress bij heel veel mensen. Stress die onze weerstand juist enorm ondermijnd. Wees je bewust van dit feit en probeer zoveel mogelijk het goede te doen om vitaal te blijven en covid-19 geen kans te geven jou heel ziek te maken.