De praktijk is vanwege overheidsmaatregelen al weer ruim 2 weken gesloten maar van niets doen is absoluut geen sprake.

Vanuit het veld komt geregeld informatie tot ons over het Coronavirus. Over de symptomen welke voor ons alarmerend zijn, hoe het virus zich vanuit Chinees geneeskundige visie manifesteert, wat we kunnen doen en beter kunnen laten om ons weerstand te ondersteunen, wat wij kunnen doen als therapeut en meer van dit soort informatie.

Er word wel beweerd dat dit virus een gewoon griepvirus is maar dat is maar ten dele waar.
Het Coronavirus is ook een soort binnen de “gewone” griepvirussen maar virussen kunnen telkens van eigenschap veranderen, en dat is juist wat dit virus heeft gedaan.

Een normale griep kenmerkt zich voornamelijk in kouwelijk zijn, spierpijn, loopneus, hoesten en geen of weinig koorts. De tong is bij griep vooral glanzend nat. We zeggen dan dat het lichaam is aangevallen door wind/koude. Het Coronavirus onderscheidt zich vooral in het feit dat er juist geen loopneus is maar keelpijn, vermoeidheid, een droge hoest en later benauwdheid, en daarnaast is er koorts. De tong is wezenlijk anders dan bij gewone griep, nl bleke tong met een dikke, in het begin, witte aanslag op de tong en in de tong zitten tandafdrukken. We noemen dit beeld, het lichaam is aangevallen door dampkoude. Deze koude veranderd naar damphitte en later zelfs dampgif welke de longen aanvalt (longontsteking).

In het nieuws werd gemeld dat er opvallend veel obese (zwaarlijvige) patiënten op IC liggen. Zwaarlijvige mensen hebben bijna altijd een verminderde miltenergie. En laat juist de miltenergie van cruciaal belang zijn in de afweer van het lichaam en in het afvoeren van vochten. Wanneer dat hapert stapelt dit vocht en ontstaat er slijm. Een verzwakte miltenergie kenmerkt zich o.a. in vermoeidheid, diarree, kouwelijk zijn, geen trek in eten of geen smaak hebben en droge lippen.

Naast zwaarlijvige patiënten zijn onder de kwetsbare mensen de diabetisch patiënten en patiënten met hart en vaatziekten. Diabetes type 2 wordt voorafgegaan door het metaboolsyndroom. Mensen met metaboolsyndroom hebben kenmerken als verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol, verhoogd bloedsuiker en een toegenomen buikomvang. Deze mensen gebruiken dan vaak statines voor het cholesterol, maar nu blijkt dat juist veel corona patiënten lage cholesterolwaardes vertonen. Cholesterol is belangrijk voor o.a. een goed functionerend immuunsysteem!  https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3544826

Maar ga nu alstublieft niet op dieet want dat werkt nu averechts, vermijd de hierna genoemde voedingsmiddelen en ga wandelen. Hierdoor kan het gewicht verminderen en de bloedwaardes verbeteren maar nog belangrijker, kan de miltenergie herstellen.

Voeding welke de milt schaden en je dus voorlopig beter zou kunnen mijden zijn zuivelproducten, suikers en verminder je koolhydraatinname, en koude spijzen en dranken en rauwkost. Veel mensen die nu gedwongen thuis zitten gaan veel tv kijken en lekker eten. Er is zelfs flink chips gehamsterd, chips is een koolhydraat en dus suiker! Beter is het om verwarmd te eten, of verwarmende kruiden als gember en kaneel te gebruiken, soepen, stoofschotels en producten als zoete aardappel, rijst, verwarmde appel met kaneel te eten en thee of heet water te drinken.

Ook piekeren verzwakt de miltenergie en dus is het beter om niet de hele dag door het nieuws over corona te volgen en steeds weer te horen hoeveel nieuwe besmettingen er zijn hoeveel doden en iedereen die zijn expertise ten tonele wil brengen aan te horen. Je gaat er enkel maar onrustig en angstig van worden met verzwakking van je immuunsysteem als gevolg.

Het virus schijnt niet goed bestand te zijn tegen UV licht dus ga lekker naar buiten en geniet van het lenteweer, maar vermijd close contact. Je wordt er vrolijker van en is ook nog eens goed tegen het metaboolsyndroom.

Al is de praktijk gesloten ik ben altijd bereikbaar wanneer je met vragen zit

 • Over wat je kunt doen om zo gezond mogelijk te blijven
 • Voor een thuisbehandeling met Raymedytherapie voor
  • Om je immuunsysteem te boosten
  • Als je hooikoorts hebt
  • Wanneer je griep of verkoudheid hebt
  • Pijnklachten van welke aard ook
 • Voor thuisbehandeling met kruidentherapie

Met het terugdringen van het metaboolsyndroom bij mijn cliënten ben ik al een tijdje bezig dus heb je hierover vragen neem gerust contact op.

Rest mij om iedereen geduld en vooral gezondheid toe te wensen.