Stammen en Takken

Acupunctuur volgens de filosofie “Hemelse stammen en aardse takken”

Acupunctuur volgens de filosofie van de hemelse stammen en aardse takken is meer dan 4500 jaar oud. De mensen betaalden toen hun behandelaar voor hun gezondheid en niet wanneer zij ziek waren. Wanneer mensen toch ziek werden, had de dokter zijn werk waarschijnlijk niet goed gedaan en werden ze verder gratis behandeld. Overleed een patiënt was de dokter verplicht om een lampion aan zijn huis te hangen, en wanneer hij veel lampions had brandden raakte hij zijn overige patiënten kwijt aan een andere wijze. Om dit te voorkomen gaf de dokter behalve behandelingen ook adviezen over voeding en beweging welke door de patiënt opgevolgd diende te worden.

Aanvankelijk was acupunctuur bedoelt om mensen gezond te houden, en om daarin te slagen was en is het belangrijk om de sterke en zwakke kwaliteiten van de persoon te kennen. Daarnaast was de kennis van de externe omstandigheden zoals stand van zon en maan, het klimaat en het weer van belang om te weten welke omstandigheden van dat moment invloed hadden op de constitutie van de persoon. De mens werd toen nl nog gezien als geheel van zijn omgeving en ervoer men de externe omstandigheden niet alleen in zijn omgeving maar ook in zijn eigen lichaam, dit in tegenstelling tot vandaag de dag waar men het idee heeft dat astronomische standen en klimatologische omstandigheden geen invloed heeft op hun fysieke of geestelijke welzijn. Dat men deze denkwijze heeft voorkomt echter niet dat deze externe invloeden toch nog altijd invloed op onze constitutie uitoefenen.

De Chinese kalender waarin de kosmologie en astronomie is weergegeven is een belangrijke leidraad om de individuele, constitutionele energieën te begrijpen en wat de invloed van het weer en stand van zon en maan op de persoon heeft. De oorsprong van de Chinese kalender dateert van het jaar 2637 v.Chr. toen de toenmalige Gele Keizer een belangrijke samenkomst zag van de verschillende planeten. Deze samenkomst luidde een nieuwe cyclus in waarin elk jaar, elke maand, elke dag en elk uur een kwaliteit toegekend kreeg die men hemelse stam en aardse tak van die tijdseenheid noemden. Elke hemelse stam en aardse tak is verbonden met een orgaan en dat maakt dat wanneer men geboren word een bepaald orgaan juist sterke invloeden ontvangt vanuit de kosmos en andere organen juist minder. Mooi zou zijn wanneer met deze kennis voorkomen kan worden dat men ziek word.

Ervaringen

Apollo Acupunctuur
Hooikoorts-klachten bedierf woongenot in de regio Waterland Ik ben in Monnickendam komen wonen in augustus 2016. Vanaf mei tot en met juli 2017 kreeg ik voor de eerste keer te maken met hooikoorts-klachten in de regio Waterland. Waren de klachten (jeuk in Lees verder...
08/13/2018