Kinderacupunctuur

Een zeer effectieve vorm van geneeskunde

Acupunctuur is een geweldige geneeswijze voor kinderen, geschikt van baby’s en kinderen tot tieners. Het heeft een lange en gewaardeerde geschiedenis in China en het groeit aan populariteit in het Westen. Acupunctuur kan helpen bij een breed scala van aandoeningen en ziektes, soms zelfs wanneer deze niet door de reguliere geneeskunde kunnen worden behandeld.

kinderacupunctuur

Zacht en versterkend

Acupunctuur heeft het grote voordeel dat het veilig en niet-invasief is in vergelijking met chirurgie en andere technieken. Het is vrij van de verzwakkende bijwerkingen van medicijnen. Het is holistisch en curatief, in plaats van symptomatisch of palliatief. De langetermijneffecten zijn bedoeld om het kind te versterken.

Wat gebeurt er bij het consult?

Chinese geneeskunde is zeer geavanceerd. De principes zijn heel anders dan die van de reguliere geneeskunde. Het eerste bezoek duurt ongeveer 45 minuten. Nadat de algemene aard van de klacht van het kind is vastgesteld, zal een diagnose gesteld worden in termen van de Chinese geneeskunde. Dit wordt gedaan door het kind te observeren, de pols van het kind te voelen en verschillende vragen te stellen om de belangrijkste onbalans in energie te bepalen.

De behandeling

Een zeer dun, steriel roestvrijstalen naaldje wordt op elk geselecteerd punt geprikt. Dit kan een licht prikgevoel veroorzaken, maar veel minder dan de pijn van een injectie of vaccinatie. De naald wordt kort gemanipuleerd. Dit kan een vreemd gevoel bij het kind geven, maar de meeste kinderen zijn dit onmiddellijk weer vergeten nadat de naald is verwijderd.

De praktijk is ingericht voor het behandelen van kinderen en de meeste kinderen komen dan ook graag, gewoon om even met speelgoed te spelen. Ze vinden de naaldjes niet per se fijn, maar voor de meesten zijn de prikjes niet erger dan dat hun mondje wordt afgeveegd! Heel vaak zijn het met name de ouders die zich meer zorgen maken over de acupunctuur dan hun kinderen. De behandeling duurt maar kort en veroorzaakt bij het kind geen trauma. De methode is veel milder dan bij de reguliere geneeskunde.

Hoeveel prikjes zijn nodig?

Bij jonge kinderen worden meestal 4 à 6 punten gebruikt, waar de naaldjes slechts enkele seconden in blijven. Bij wat oudere kinderen verblijven de naaldjes er iets langer. De behandeling wordt uitgevoerd bij de ouder op schoot of terwijl het kind op de grond speelt.

Moxa, bio-resonantietherapie en Chinese kruiden

Soms wordt gebruikt gemaakt van bio-resonantietherapie, Chinese kruiden of moxa, een smeulend kruid dat in de buurt van een punt wordt gehouden om dit punt zachtjes te verwarmen.

Terugkerende bezoeken

Na de eerste afspraak zal een consult 15 tot 25 minuten duren, beginnend met een paar vragen en een kort onderzoek om de voortgang van het kind te bepalen, gevolgd door de behandeling.

Hoeveel bezoeken zijn nodig?

Het aantal behandelingen hangt af van het ziektebeeld van het kind en kan variëren van één tot tien behandelingen voor eenvoudige patronen, en tien tot twintig voor meer diepgewortelde aandoeningen. Bij de eerste behandeling kan een indicatie gegeven worden hoeveel behandelingen er ongeveer nodig zijn. Er zal ook geprobeerd worden de factoren in het leven vast te stellen die bijdragen aan de toestand van het kind. Daarnaast krijgen jij en je kind adviezen over voeding en lifestyle.

Andere voordelen van acupunctuur

Het is gebruikelijk dat het welzijn, de energie en immuniteit van een kind tijdens de behandeling opmerkelijk verbeteren. Acupunctuur helpt ook om de gezondheid te handhaven en om de veranderingen die kinderen in het leven ondergaan te vergemakkelijken.

Chinese geneeskunde en acupunctuur

Acupunctuur is onderdeel van de Chinese geneeskunde. De Chinese geneeskunde heeft zich voortdurend ontwikkeld in de de afgelopen 2500 jaar. De principes van diagnose en behandeling van ziekten zijn verfijnd door eeuwenlange ervaringen.

Chinese geneeskunde werkt op een heel andere manier dan de westerse geneeskunde. Sommige manieren lijken daarom vreemd wanneer ze vanuit wetenschappelijk oogpunt worden bekeken. Toch is Chinese geneeskunde het op één na grootste medische systeem ter wereld en helpt het wereldwijd 1,5 miljard mensen. Chinese geneeskunde is volledig geïntegreerd als geneeskunde op zich in de volksgezondheidsinstanties van het huidige China en Japan, en wordt erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.