Oblique acupunctuur

Oblique acupunctuur

Aan het eind van mijn opleiding Acupunctuur in 2003 had ik het genoegen om de cursus van prof. dr. Lu Ding Hou (1927) te volgen. Prof. dr. Lu, voormalig docent aan de acupunctuuracademie in Beijing, had zich 25 jaar lang ontwikkeld in het behandelen van spierblessures met een speciale naaldtechniek die uniek was in de wereld. Zijn onderzoek was geïnspireerd door de klassieke werken uit het oude China. Eerst paste hij als enige in de wereld zijn techniek toe in de sportwereld, maar later breidde hij dat uit tot een methode met een groot behandelbereik van zeer veel klachten. Omdat ik destijds als sporttherapeut werkzaam was, ben ik deze methode direct gaan toepassen. Tot op de dag van vandaag heb ik veel mensen mogen verrassen met de snelle doelmatigheid van deze methode.

oblique-acupunctuur

In de jaren hierna is deze techniek door fysiotherapeuten in gebruik genomen onder de naam dry needling. Dry needling is ontwikkeld in Canada en wordt sinds 2005 gedoceerd onder fysiotherapeuten. Toch is het belangrijk om te vermelden dat de technieken niet helemaal overeenkomen. Bij dry needling wordt de naald recht naar de pijnlijke plek geprikt, terwijl bij de methode van prof. dr. Lu de naald schuin gehouden wordt voor meer effect. Dit is ook waar de naam ‘oblique’ vandaan komt.

Hoe werkt oblique acupunctuur?

Bij overbelasting van spieren ontstaan (chronische) verkortingen in de spieren. Dit kan soms zeer veel pijn geven. Doordat een acupunctuurnaald op een speciale manier wordt ingebracht, wordt de meest pijnlijke plek ‘aangeraakt’ en ontstaat er een zeer korte samentrekking in die spier. Er vindt er een biochemisch proces plaats, waardoor de aangedane spiervezels in hun normale vorm terugkomen. Na deze behandeling heeft de pijn plaatsgemaakt voor een beurs gevoel. Dit trekt na 2 à 3 dagen weg.

Zeer snel resultaat

Spierklachten en pijn van verschillende aard en duur kunnen op deze manier in zeer korte tijd verholpen worden. De verlichting is van blijvende duur. Doordat spieren ontspannen en daardoor hun normale lengte aannemen, is het niet onwaarschijnlijk dat in het skelet scheefstanden ook weer recht(er) gaan staan.

Het reguliere traject

Onderzoek heeft aangetoond dat 75 (!) procent van de pijnklachten wordt veroorzaakt door een te hoge spierspanning (spiertonus). Toch belanden veel patiënten bij specialisten die naar de meer harde structuren kijken en behandelen. Het is dan ook niet vreemd dat er zoveel patiënten met chronische pijn rondlopen. Bij deze patiënten zou oblique acupunctuur zeer effectief kunnen zijn om een lange weg van pijn en ellende te voorkomen.

Klinische en experimentele studies hebben in de loop der jaren uitgewezen dat:

 • de eiwitstructuur in de spiervezels zich onmiddellijk na de behandeling herstelt.
 • de functie van de spier zich herstelt.
 • de oorspronkelijke pijn na enkele seconden is verdwenen.
 • het herstel van de spierfunctie blijvend van aard is, omdat pijnlijke spiervezels direct zachter worden.
 • de pijn verdwijnt en de functie zich herstelt. Dit is te zien op onderstaande foto’s. Op de linkerfoto is duidelijk de georganiseerde eiwitstructuur te zien, terwijl op de rechterfoto de chaos in de eiwitstructuur te zien is waardoor pijn optreedt.

Bij welke klachten helpt oblique acupunctuur?

Ik heb oblique acupunctuur met zeer goede resultaten toegepast bij onder andere:

 • sportblessures
 • bursitis
 • rugpijn
 • RSI
 • tennisarm
 • spierpijn na operatie

en nog veel meer.

Om een optimaal resultaat te bereiken, zijn vaak slechts enkele behandelingen nodig. Wil je weten of oblique acupunctuur iets voor jou kan betekenen? Of wil je meer weten over acupunctuur of natuurgeneeskunde? Neem dan gerust contact op! 

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.

Wil jij van je klachten afkomen?

Ben je klaar met je aanhoudende klachten? Neem contact met mij op om de opties van acupunctuur bij langs te gaan.