Diabetes type 2 is beter te voorkomen maar eenmaal bestaand vaak ook goed te herstellen.
Een toenemend aantal mensen krijgen op steeds jongere leeftijd de diagnose diabetes type 2 oftewel ouderdomsdiabetes. Vroeger kwam deze aandoening vooral op hogere leeftijd voor, tegenwoordig krijgt men deze diagnose op steeds jongere leeftijd.

Door de moderne levensstijl krijgen steeds meer mensen te maken met chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Veel mensen hebben deze ziekten zonder het te weten. Te weinig beweging en een te hoge suiker/koolhydraatconsumptie dragen bij aan het ontstaan van insulineresistentie. Insuline geproduceerd in de alvleesklier door de bètacellen van de eilandjes van Langerhans zorgen ervoor dat bij een hoog bloedglucose deze glucose wordt omgezet in glycogeen en opgeslagen in de lever en de spieren. Onder invloed van glucagon wordt glycogeen weer vrijgegeven voor gebruik. Bij insulineresistentie werkt dit mechanisme inadequaat.

Insulineresistentie ontstaat wanneer bij langdurig overmatig gebruik van “snelle koolhydraten” de opslagcellen niet of onvoldoende reageren op insuline. Het zou het gevolg zijn van een chronische laaggradige ontsteking, veroorzaakt door toename van het buikvet en daarin onstekingsmediatoren, zogenaamde cytokines. Ook verzadigde vetzuren, aangemaakt in de lever uit het opgeslagen glucose, lijken structureel op bacteriële lipopolysachariden en dragen daardoor bij tot ontstekingsactiviteit. Verhoogde insulinespiegel, triglyceride en een verlaagd HDL cholesterol zijn belangrijke graadmeters voor insulineresistentie. Ook verhoogde waarden CRP kunnen gemeten worden vanwege de ontstekingsactiviteit.

Van Metabool syndroom, ook wel insuline resistentie syndroom genoemd, word gesproken wanneer naast insulineresistentie gelijktijdig ook sprake is van de volgende symptomen; een verhoogd urinezuurgehalte, een toegenomen buikomvang en hypertensie. Urinezuur is het gevolg van de omzetting van eiwit naar glucose (gluconeogenese genoemd). Het metabool syndroom verhoogd de kans op het krijgen van diabetes en hart- en vaatziekten. Voordat diabetes of hart- en vaatziekten ontstaan zou verandering in leefstijl dit proces kunnen omkeren of tegengaan.

RIVM heeft in de periode 2009-2010 onderzoek gedaan naar de risicofactoren in het ontstaan van metabool syndroom en diabetes type 2.
http://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/260152001.pdf

In de onderzochte leeftijdsgroep mannen en vrouwen tussen 30-70 jaar komt het metabool syndroom voor bij 34% van de mannen en 24% van de vrouwen. Mensen met het metabool syndroom hebben een 3-4 maal grotere kans op diabetes type 2 en een 2-3 maal grotere kans op hart- en vaatziekten.

De volgende waarden kunnen een indicatie zijn voor het bestaan van metabool syndroom.
• Verhoogde nuchtere bloedglucosewaarden (mannen en vrouwen ≥ 5,7 mmol/l, en/of medicatie),
• Verhoogde bloeddruk (mannen en vrouwen ≥ 130/85 mm Hg en/of medicatie),
• Laag HDL-cholesterol (mannen ≤1,04 mmmol/l; vrouwen ≤ 1,29 mmol/l)
• Verhoogde serum-triglyceriden (mannen en vrouwen ≥ 1,7 mmol/l)
• Verhoogde middelomvang (mannen > 102 cm; vrouwen > 88 cm)

Oorzaken van insulineresistentie en metabool syndroom

De belangrijkste oorzaak is toch wel de langdurige inname van teveel koolhydraten en suiker en te weinig lichaamsbeweging. Door te sporten of te bewegen kan de insulinegevoeligheid van de cellen verhoogd worden. Geraffineerde koolhydraten als suiker en zetmeel houdende koolhydraten zijn sneller opneembaar en zorgen voor een grotere bloedsuikerverstoring en kans op insulineresistentie dan wanneer men vezelrijke koolhydraten zoals groenten zou eten. Stress is ook een erg belangrijke oorzaak in de ontstaanswijze omdat adrenaline, glucagon en cortisol bloedsuiker verhoging veroorzaakt. Daarnaast zijn veel mensen stress-eters wat uiteindelijk overgewicht kan veroorzaken. Insulinereceptoren zijn dan minder goed bereikbaar door het omringende vetweefsel waardoor minder gemakkelijk suiker uit het bloed kan worden opgenomen. Daarnaast kan roken en voeding arm aan magnesium, chroom, biotine, L-carnitine, zink en omega 3 oorzaak zijn van metabool syndroom.

Symptomen van insulineresistentie en metabool syndroom

Gewichtstoename bij het eten van koolhydraten komt bij de meeste mensen voor maar niet altijd. Energie dips en vermoeidheid na een maaltijd rijk aan koolhydraten. Het lichaam geeft dan aan dat de maaltijd teveel koolhydraten heeft bevat. De bij veel mensen bekende lovehandles zijn uitgesproken kenmerken van insulineresistentie. Gewrichtsklachten en het hebben van ontstekingen zijn een teken van laaggradige ontsteking door glycatie van suikers. Verder zijn neerslachtig voelen en een sterke drang hebben naar zoetigheid een teken dat er een bloedsuikerverstoring bestaat. Bij diabetes zullen de klachten nog verder toenemen.

Insulineresistentie en metabool syndroom herstellen
Veel mensen zijn insuline resistent of hebben het metabool syndroom zonder het te weten. Belangrijk is dus om te controleren hoe het metabolisme functioneert door het bloed te controleren, gewicht, bloeddruk en middelomvang te meten en een impedantiemeting te doen om eventuele ontsporingen op te sporen. Wanneer de meting positief is word een persoonlijk plan opgesteld om de oorzaken op te sporen en daar een goede richting aan te geven. Te denken valt aan overgewicht terug te dringen, meer te bewegen binnen het eigen kunnen, voeding aanpassen gebaseerd op het hormoonfactor principe, stoppen met roken indien van toepassing en ontspanning zoeken. Daarnaast word gekeken of er tekorten zijn in nutriënten en aangevuld met supplementen. In een rustig tempo wordt naar een betere gezondheid en meer energie toe gewerkt.

Voor meer informatie bel Francis de Ruiter, Tel 0625068300 of mail naar info@acupunctuurapollo.nl